“babydeals
Peuter

Tips om zelf sensomotorisch speelgoed te maken!

Op Instagram zie je het misschien wel eens voorbij komen: sensomotorisch speelgoed. Deze manier van spelen is heel goed voor de ontwikkeling van je kindje. Sensomotorisch speelgoed heeft geen batterijen, lichtjes, muziek en geluid. Nee, je peuter kan echt zelf spelen en zijn fantasie gebruiken. In deze blog vertel ik je mijn tips om zelf sensomotorisch speelgoed te maken!

banner vitamine-D kind

Wat is de sensomotorische ontwikkeling?

Je kindje ontwikkelt zich op heel veel verschillende manieren. Ook de sensomotorische ontwikkeling is hier een onderdeel van. Sensomotoriek is de interactie tussen je zintuigen en je bewegingen.
Je kindje begint al met het ontwikkelen van zijn motoriek als hij net is geboren. Hij beweegt zijn armpjes en beentjes. Maar de combinatie van zintuiglijke indrukken en motoriek zorgen ervoor dat die bewegingen steeds gecontroleerder worden.

De sensorische ontwikkeling van je kindje ontwikkelt hij door onder andere te ruiken, voelen en proeven. De informatie die je kindje via zijn zintuigen krijgt geeft informatie over zijn omgeving. Een voorbeeld hiervan is dat je kindje jou herkent aan je geur.




Hoe zie je de sensomotorische ontwikkeling bij een baby?

Het is voor de ontwikkeling van je kindje erg belangrijk dat hij zijn zintuigen kan gebruiken tijdens het spelen. Bijvoorbeeld door te voelen aan speelgoed. Is het hard, zacht, ruw of glad? Maakt het een geluidje als je erop drukt of er mee schudt?

Je ziet die ontwikkeling letterlijk bij een baby. De eerste keer dat hij een rammelaar in zijn handen heeft, moet hij even ontdekken wat het is en wat het doet. Maar de keer erna zal hij zich herinneren dat het speeltje rammelt.

Lees ook: Zo stimuleer je de taalontwikkeling bij een baby!

Tips om de sensomotorische ontwikkeling te stimuleren!

Veel van de sensomotorische ontwikkeling van jouw baby of peuter zal vanzelf gaan, maar uiteraard kan je ook hier weer een handje bij helpen.

  1. Zing liedjes in combinatie met gebaren

    Denk aan de liedjes “in de manenschijn” en “hoofd, schouders, knie en teen”. Je kindje leert niet alleen woorden maar ook bewegingen en hoe dit te combineren.

  2. Zorg voor gevarieerd eten

    Bied je peuter eten aan in verschillende vormen, kleuren en texturen. En laat hem ook met zijn handjes eten. Lees hier meer over de Rapley methode.

  3. Haal sensomotorisch speelgoed in huis

luiers met korting banner

Voorbeelden van sensomotorisch speelgoed en spelletjes

Er is heel veel sensomotorisch speelgoed te vinden, zoals bijvoorbeeld sensorische ballen. Dit zijn ballen met bepaalde vormen, die op een bijzondere manier rollen.

Ook zijn er speciale sensorische blokken te koop, deze hebben bijzondere vormen en zijn niet allemaal recht zoals ‘gewone’ blokken. Of kijk eens naar balansstenen of sensorische zakjes.

Wil je een spelletje doen met je kind? Kies dan eens voor een voelspel. Leg een voorwerp onder een theedoek en laat je kindje door middel van voelen raden wat het is. Of ga proeven! Doe je peuter een blinddoek om en geef hem kleine hapjes. Bijvoorbeeld honing, appelmoes, zout of pindakaas.
hoe sensorische bak zelf maken

Tip voor sensomotorisch speelgoed: Maak een sensorische bak!

Helemaal hip op sensomotorisch gebied is een sensorische bak. Deze kan je maken van bijvoorbeeld een bestaande zand-/watertafel, maar ook de bedboxen zijn hier heel erg voor geschikt. Dit zijn lage plastic opbergbakken die je onder een bed kunt rollen.

Je vult zo’n bak met sensorische producten. Eigenlijk kort door de bocht: kleine prut. Als het maar geschikt is om mee te friemelen, te prutsen, ontdekken en mee te spelen. En dat kan echt van alles zijn.

  • Cloud dough (8 delen bloem – 1 deel babyolie)
  • Gedroogde bonen
  • Klei
  • Macaroni (eventueel gekleurd mete coline)
  • Ongepopte popcorn
  • Papier uit de papierversnipperaar
  • Rijst (eventueel gekleurd met ecoline)
  • Speelzand
  • Vogelzaad
  • Waterbeads

Aan deze bak voeg je extra speelgoed toe, zoals dierenfiguren, knopen, veertjes, een lepel, een rietje. Noem maar op. Met deze spullen beleven kinderen al snel hele avonturen. Het is enorm goed voor de fijne motoriek en de fantasie.
Je kunt er ook voor kiezen om de bak in een bepaald thema te houden, bijvoorbeeld herfstmaterialen (eikels, dennenappels, kastanjes, bladeren), of het strand (zand, schelpen, een schepnetje, nepvisjes).

Ik heb onze jongste dochter getrakteerd op zo’n bak met rijst. En ze vindt het geweldig, de oudste trouwens ook. Zelf ben ik er iets minder goed in, het was slechts een kwestie van seconden voor de eerste rijst op de vloer lag. Maar dat krijg je met deze “messey play ingrediënten”. Ach, alles voor je kind zullen we maar zeggen. Wist je trouwens dat kliederen met (vinger)verf en scheerschuim ook heel sensomotorisch verantwoord is?

Lees hier meer tips voor stimulerend speelgoed voor de baby!



cheezzbaby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019