blije doos banner
Peuter

Zelfmedicatie bij kinderen! Hoe zit dat?

Is je peuter weer snotverkouden of komt er ineens koorts opzetten? Heeft jouw baby last van doorkomende tandjes of je kleuter ineens mega oorpijn? Dan ben je blij dat je zelfmedicatie voor je kinderen in huis hebt. Maar welke soorten zelfmedicatie bestaan er eigenlijk allemaal en voor welk kind zijn die geschikt?

banner winkelpromo

Waarom zelfmedicatie in huis hebben?

Voor je kinderen kreeg had je misschien alleen een doosje ‘roze smarties’ in huis, voor de ochtenden na een feestje. Bij ons thuis was dat in ieder geval wel zo. Maar sinds er kinderen zijn, ligt ons medicijnkastje vol. En ik houd hem vol, want o wee als er iets op is. Juist dan wordt een van de kinderen ziek op het moment dat de winkel dicht is.

Het gaat mij niet meer gebeuren dat ik 30 kilometer moet rijden naar de enige winkel die open is, om een doosje zetpillen te halen!




Is alle zelfmedicatie voor kinderen geschikt?

De medicatie die hieronder staat, mag je aan kinderen geven, maar niet alle (huis)merken zijn hetzelfde. Check daarom altijd eerst de bijsluiter om te kijken of jouw kindje oud genoeg is. Heeft je kindje al andere medicatie en twijfel je? Neem dan uit voorzorg eerst contact op met je huisarts!

babyvoeding laag geprijsd banner

Medicatie voor verkoudheid en hoesten bij kinderen

  1. Hoestsiroop

    Heeft jouw peuter last van hoesten? Hoestsiroop kan helpen en is in veel soorten en smaken te krijgen. Onze dochters lusten de tijmsiroop echt niet, maar de bosvruchtensmaak gaat er zonder mopperen in. Check altijd goed het etiket, sommige hoestsiropen zijn namelijk niet geschikt voor kinderen onder de drie jaar.

  2. Neusspray met xylometazoline

    Je gebruikt dit middel bij neusverkoudheid bij kinderen van 2 tot 12 jaar Doe maximaal 3 keer per dag 1 spray per neusgat. Deze neusspray moet je niet langer dan 7 dagen achter elkaar geven.

  3. banner verkoudheid bol

  4. Neusspray met zoutoplossing

    Deze neusspray mag je geven aan baby’s en kinderen tot 2 jaar. Bij de kleine kindjes mag je 1 keer verstuiven in ieder neusgat, maximaal 4 keer per dag. Bij kinderen vanaf 2 jaar: 1 of 2 maal verstuiven per neusgat, maximaal 4 keer per dag. Deze neusspray mag je niet langer dan 30 dagen geven.

  5. Inhalatiemiddelen voor luchtwegen

    Dit is absoluut niet geschikt voor kinderen onder de 2 jaar. Bij kinderen ouder dan 2 jaar: wrijf een theelepel op de borst en rug en herhaal dit 2 tot 4 keer per dag, of doe 1 à 2 theelepels in een kom heet water en adem de dampen in. Doe dit altijd samen met je kindje en wees voorzichtig met de hete dampen.

  6. Verkoudheidsbalsem voor baby’s

    Deze zelfmedicatie is geschikt voor kindjes vanaf 6 maanden. Smeer 0,5 tot 1 theelepel op de borst, rug of hals. Doe dit maximaal 2 keer per dag.

  7. Verkoudheidsbalsem voor kinderen vanaf 3 jaar

    Smeer 1 tot 2 theelepels op de borst, rug of hals. Doe dit maximaal 2x per dag.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Pijnstillende zelfmedicatie voor kinderen

Paracetamol kan je geven wanneer je kindje koorts of pijn heeft. Bijvoorbeeld hoofdpijn, kiespijn, rugpijn of koorts. Er zijn verschillende manieren om paracetamol toe te dienen bij je kindje.

  1. Smelttabletten (paracetamol)

    Dit kunnen lastige tabletten zijn voor je kindje, omdat je peuter ze zonder water moet innemen. Gelukkig zijn er verschillende smaakjes en doseringen.

  2. Zetpillen (paracetamol)

    Zetpillen moet je anaal inbrengen. Dat kan best een beetje eng zijn de eerste keer. Maar het went. Sommige kinderen vinden het heel naar, anderen gaan er echt voor liggen. Lees hier tips over een zetpil met paracetamol aan je baby geven.

    Ze zijn er in 120mg, 240mg en 500mg. Hoeveel je kindje er mag hebben hangt af van de leeftijd en het gewicht van je kindje.

  3. Kauwtabletten (paracetamol)

    Deze zijn er ook in verschillende smaakjes. Meestal zijn ze te koop in 120mg en bedoeld voor kinderen vanaf 3 jaar tot 9 jaar. Kauwtabletten mag je ook fijnmaken met bijvoorbeeld limonade.

  4. Vloeibare paracetamol

    Ook deze vloeibare variant heeft vaak een ‘lekker’ fruitsmaakje en mag je geven aan kinderen van 3 maanden tot 12 jaar. Je geeft tussen de 2,5 en 15ml afhankelijk van de leeftijd van je kindje.

  5. Tandgel

    Te gebruiken bij pijnlijke doorkomende tandjes. Je smeert 2 tot 3 druppels per keer op de pijnlijke plekken, maximaal 4 keer per dag. Te gebruiken vanaf 0 jaar.

  6. Oordruppels

    Te gebruiken vanaf 2 jaar als je peuter oorpijn heeft. Deze druppels werken pijnstillend en vocht onttrekkend en dat doen ze zodra ze in het oor zitten. Laat 3 tot 5 druppels in de gehoorgang lopen, dit gaat het beste als je kindje met zijn hoofd schuin ligt, bijvoorbeeld op je schoot. Je mag dit tot 6 keer per dag doen.

Maar zoals met veel zelfmedicatie bij kinderen, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts voor advies. Zeker als je twijfelt!

banner verkoudheid bol

Medicatie voor darmproblemen

  1. Laxeertabletten

    Dit is een lastige, want op deze tabletten mag je eigenlijk niet kauwen. Ze zijn geschikt voor kindjes vanaf 2 jaar en te gebruiken bij verstopping of obstipatie.

  2. Laxeerdrank Lactulose

    In de bijsluiter staat dat dit product geschikt is voor kinderen van 14 jaar. Maar toch wordt dit middel ook gegeven aan kleinere kinderen. Onze dochter kreeg het zelfs toen ze 3 maanden oud was van de huisarts, omdat ze enorme moeite had met poepen. Overleg dit wel met je huisarts of het consultatiebureau.

  3. Suspensie tegen krampjes

    Dit werkt bij vastzittende lucht, buik- en darmkrampjes, waar veel baby’s last van hebben. Voor elke voeding mag je een pipet toedienen. Dit middel mag je in principe vanaf de geboorte gebruiken, voor onbepaalde tijd.

Medicatie bij diarree

Als je kindje diarree heeft is het heel belangrijk dat hij niet uitdroogt. Dit kan bij kleine kinderen namelijk erg snel gebeuren en dan kan ORS helpen. Oral Rehydration Sachets, deze mag je al geven aan zuigelingen. Bij baby’s en kinderen tot 20 kg: geef 10 tot 20ml per kilogram lichaamsgewicht. Bij kinderen vanaf 20 kilogram: geef 200ml per keer.

Zelfmedicatie is er dus in allerlei soorten en maten. Wij hebben thuis inmiddels altijd zetpillen, oordruppels, hoestdrank en neusspray in huis. Let trouwens wel op met de houdbaarheidsdatum, zeker als een product is aangebroken. En bij twijfel: Erg belangrijk, raadpleeg altijd jouw huisarts!

Lees ook: Wat is de beste zalf tegen luieruitslag bij de baby?



banner hoofdluizen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019