Je moet er toch niet aan denken dat je kind zomaar uit het niets hartstikke ziek wordt. Zeker bij kleine kinderen kan dat zomaar gebeuren, uit het niets hoge koorts en rare uitslag. Vaak zijn ze zo weer beter maar soms is het geen gewoon griepje en een stuk ernstiger. Bijvoorbeeld bij de ziekte van Kawasaki die onlangs in het nieuws was, omdat het vermoeden bestaat dat Corona de ziekte van Kawasaki uitlokt!
Wat is de ziekte van kawasaki?
Deze ontstekingsziekte is vernoemd naar Tomisaku Kawasaki, een Japanse dokter die in 1967 voor het eerst het ziektebeeld Kawasaki beschreef. Andere, nogal ingewikkelde namen voor deze ziekte zijn: KD, Mucocutaneous lymph node syndrome en acute febrile mucocutaneous lymf node syndrome.
Peuters en kleuters krijgen het meest te maken met deze ziekte. De meeste kinderen die ziek worden zijn tussen de anderhalf en twee jaar oud. Echte kleintjes dus nog. Zo’n 80 kinderen per jaar worden in ons land getroffen door deze zeldzame ziekte van Kawasaki. Het lastige van deze ziekte is dat hij niet is op te sporen in het bloed of in de urine. Ook is hij niet te zien op foto’s.
De arts zal in dit geval dus echt zijn eigen kennis moeten gebruiken en niet kunnen terugvallen op een test. Vaak moet de arts een optelsom maken om te concluderen dat het toch echt Kawasaki betreft. Door deze ziekte raken de wanden van middelgrote bloedvaten ontstoken. Zeker als dit bloedvaten rond het hart betreft kan het erg gevaarlijk zijn.
In de Westerse maatschappij komt deze zeldzame ziekte bij ongeveer 1 op de 10.000 kinderen voor. Maar in Korea, Taiwan en Japan is dit 10 tot 20 keer zo vaak. Een bekend geval in ons land is Alec, de zoon van Daphne Deckers die vlak voor zijn eerste verjaardag symptomen kreeg. Ondertussen is hij 19 jaar oud en een gezonde jongen.
Wat zijn de symptomen van deze zeldzame kinderziekte?
De symptomen van deze ziekte komen meestal in fases. Symptomen in de eerste fase zijn vaak:
- Je kind krijgt hoge koorts, die enkele dagen aan houdt;
- Het oogwit kleurt rood, de lippen worden rood en opgezwollen, je kind krijgt een ‘aardbeientong’ en ook de voetzolen en handpalmen kleuren rood;
- Je kind krijgt huiduitslag;
- Last van ontstoken slijmvlies in de mond;
- Opgezwollen lymfeknoppen in de nek, gezwollen handpalmen en voetzolen.
In de volgende fase krijgt een kind vaak de volgende klachten:
- Buikpijn en overgeven;
- Vervellen van de huid op vingertoppen en tenen, dit is vaak pas 2 à 3 weken nadat de hoge koorts op trad;
- Ontstekingen in de gewrichten.
Link tussen Coronaziekte en ziekte van Kawasaki
Met het huidige Coronavirus waar de wereld mee te kampen heeft is er een bijzondere ontdekking gedaan. Er zou een link kunnen zijn tussen de ziekte van Kawasaki en het Coronavirus. Er zijn nu al twintig Nederlandse kinderen in het ziekenhuis opgenomen geweest met verschijnselen die deden denken aan de ziekte van Kawasaki. Zij werden getest op Corona, maar deze testen waren negatief.
Later werd gekeken of de kinderen misschien al Corona hadden gehad in een eerder stadium. Dit werd gedaan met behulp van de antistoffentest. Bij elf van deze kinderen is vastgesteld dat ze inderdaad antistoffen tegen het Coronavirus in hun bloed hadden. Ze hebben dus Corona gehad. Het zou maar zo kunnen zijn dat Corona dus de ziekte van Kawasaki uitlokt bij kinderen!
Ook in Italië zijn de artsen tot deze conclusie gekomen. Hier denkt men ook dat er een link tussen de twee ziektes bestaat. Normaal gesproken wordt daar 1 kind per 3 maanden opgenomen met verschijnselen van het syndroom van Kawasaki. De afgelopen maand waren dat maar liefst 10 kinderen. Van die 10 kinderen hadden 8 kinderen het Coronavirus gehad.
Artsen roepen elkaar via een mailing op om al deze gevallen goed in de gaten te houden, en elkaar op de hoogte te stellen van nieuwe ontwikkelingen. Het zou zomaar kunnen dat de ziekte van Kawasaki wordt aangewakkerd door het Coronavirus en we dus veel meer van deze gevallen krijgen dan we normaal gesproken gewend zijn.