Je hele lijf verandert tijdens de zwangerschap. De meeste veranderingen zijn te zien en te voelen op je buik en je borsten. Zo kunnen jouw borsten tijdens de zwangerschap van een bescheiden B-cup groeien tot D-cup of misschien zelfs een cupje E. Inderdaad, het is mogelijk om 3 cup-maten toe te nemen. maar dat gebeurt lang niet bij iedere vrouw. Wat er nog meer verandert aan jouw borsten nu je zwanger bent? Je leest het hier!
1e Trimester: Pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap
In de eerste dagen van iedere menstruatiecyclus bereiden je borsten zich al voor op een mogelijke zwangerschap, je voelt dan vaak bobbels.
Als er geen zwangerschap is, dan zorgen hormonen ervoor dat de verdere ontwikkeling van de borsten weer afneemt.
Maar ben je wel zwanger, dan gaan de ontwikkelingen meteen door. Onder invloed van oestrogeen en progesteron beginnen je borsten zich direct voor te bereiden op het geven van borstvoeding. Dit is al in de 3de of 4de week van je zwangerschap.
In deze periode gaan je melkkanalen toenemen en beginnen ze een indrukwekkend voedingssysteem te vormen met vele vertakkingen en uitlopers. Al deze ontwikkelingen veroorzaken pijnlijke en gevoelige borsten. Je zal al snel merken dat jouw borsten beginnen te groeien, alhoewel: bij sommige vrouwen gebeurt dit pas later in de zwangerschap.
Vaak moeten vrouwen rond de 12de week van de zwangerschap al gaan denken aan voedingsbeha’s. Niet alleen omdat de borsten zijn gegroeid, maar ook omdat voedingsbeha’s meestal lekkerder zitten.
2e Trimester: Groei en veranderingen van je borsten tijdens de zwangerschap
In het eerste trimester start al meteen de voorbereiding op het geven van borstvoeding. Je borsten ontwikkelen zich steeds meer tijdens de zwangerschap. Maar wat gebeurt er tijdens de rest van de zwangerschap met jouw borsten?
In het begin van het tweede trimester neemt de groei van melk-producerend weefsel toe en wordt deze geactiveerd. De kleine vertakkingen en kliertjes die al in je borst zaten, groeien nu uit tot kanalen en kleine zakjes. Deze zakjes gaan halverwege het tweede trimester melk aanmaken. Sommige vrouwen kunnen dan al af en toe last krijgen van lekkende borsten, maar over het algemeen wordt de meeste melk door het lichaam zelf geabsorbeerd zodat er geen melk ontsnapt.
Ondertussen worden je borsten steeds voller. Bloedaderen worden meer zichtbaar. Dat komt omdat de huid van je borsten dunner wordt. Ze worden immers wat opgerekt en omdat er meer bloed naar de borsten wordt getransporteerd.
Een andere ontwikkeling van de borsten tijdens de zwangerschap is dat je tepels veranderen. Deze worden donkerder en je tepel kan iets meer naar buiten komen. Dit is allemaal nodig om je baby straks goed te kunnen voeden. Dankzij de donkere tepels weet je baby beter waar hij moet zijn. Handig toch?
Jouw tepels veranderen nog wat meer
Er zullen na verloop van tijd kleine bobbeltjes of pukkeltjes zichtbaar worden op de tepels. Deze bobbeltjes produceren een zachte olie. Was deze olie niet weg met zeep, want het heeft een belangrijke functie. De olie beschermt jouw gevoelige tepels tegen infecties en pijn. Sommige experts denken dat de olie ruikt naar vruchtwater. Dit zal je pasgeboren baby helpen je tepels te vinden.
Tijdens de zwangerschap gaan je borsten flink groeien en dan kunnen ze gaan jeuken. Mogelijk ontstaat er ook striae omdat de huid in een snel tempo oprekt. De jeuk kan je tegengaan met een voedende crème, aan striae kan je heel weinig doen (ondanks wat sommige producten beloven).
3e Trimester: Verandering borsten tijdens de zwangerschap
De melkkanalen zijn gevormd en de melkproductie is ondertussen ook op gang gekomen. Het resultaat is dat jij zit met zware en pijnlijke borsten. Het kan helpen om een voedingsbeha zonder beugel te dragen als je gaat slapen zodat jouw kanonskogels niet alle kanten op bewegen als je omdraait. Jouw melk is eigenlijk al helemaal klaar voor je baby.
De kans is nu groter dat je soms melk gaat lekken. Deze melk is gelig van kleur en heet colostrum. Colostrum is de eerste moedermelk die je baby krijgt te drinken en zit boordevol voedingsstoffen. Lekken jouw borsten, draag dan zoogcompressen in je beha!
Klachten en kwaaltjes aan je borsten tijdens de zwangerschap
Door alle ontwikkelingen van je borsten tijdens de zwangerschap, kan het best zijn dat je er wat vervelende kwaaltjes en klachten aan overhoudt. Bijvoorbeeld:
-
Lekkende borsten
Zoals beschreven produceer je al vanaf het tweede trimester melk, dit kan soms gaan lekken. Draag zoogcompressen!
-
Zware borsten
Bij sommige vrouwen kunnen de borsten 3 cupmaten toenemen. Je borsten voelen dan enorm zwaar en ongemakkelijk. Draag altijd goed ondersteunende beha’s en koop deze in een goede lingeriewinkel waar jouw maat opgemeten kan worden.
-
Donkere tepels
Je tepels worden groter en donkerder tijdens de zwangerschap.
-
Striae
Het meest vervelende kwaaltje is dat je de kans hebt om striae te krijgen. Dit komt voor bij vrouwen waarbij de borsten een enorme groeispurt doormaken. De huid rekt dan teveel op waardoor er kleine ‘scheurtjes’ ontstaan. Helaas is hier niets aan te doen. Striae wordt wel minder zichtbaar na verloop van tijd omdat het lichter wordt.
Wat doet borstvoeding geven met jouw borsten?
Al negen maanden lang hebben jouw borsten zich voorbereid op het geven van borstvoeding. Toch duurt het na de geboorte van je kleintje ongeveer 2 tot 4 dagen voordat de melkproductie echt goed op gang komt. Jouw borsten voelen in die dagen heel vol en gespannen. Dit komt niet alleen door de extra melk die je aanmaakt, maar ook door de hoeveelheid bloed die door je borsten stroomt en het lymfevocht.
Je lichaam ‘wacht’ in die periode tot de zwangerschapshormonen afnemen, hierna kunnen de hormonen die melk produceren pas echt goed aan de slag. In deze periode voelen je borsten niet fijn aan, misschien zelfs pijnlijk. Dit wordt stuwing genoemd. Stuwing verdwijnt na een paar dagen, je kunt gewoon borstvoeding geven als je dat wilt.
De eerste 3 maanden kan het zijn dat je borsten voor iedere voeding nog ‘vol’ aanvoelen. Dit wordt minder naarmate je baby groeit. Je maakt dan niet minder melk aan, maar de melkproductie is goed afgestemd op je baby. Na 6 maanden borstvoeding geven worden je borsten weer wat kleiner, dit komt met name omdat je het vetweefsel dat je extra had aangemaakt, gaat verliezen.
Onderzoekers denken dat je borsten kleiner worden omdat ze efficiënter zijn gaan werken waardoor het borstweefsel verandert. Mocht je na 15 maanden nog steeds borstvoeding geven dan zijn je borsten waarschijnlijk geslonken tot de grootte die je had voor de zwangerschap.
Wat verandert er na de bevalling aan jouw borsten?
Je hoort vaak vrouwen zeggen dat hun borsten tijdens de zwangerschap heel erg veranderden en dat ze na de bevalling heel slap werden en kleiner. Velen geven borstvoeding de schuld, maar dat is (gelukkig) onterecht. Vooralsnog heeft borstvoeding geen effect op je borsten, de zwangerschap daarentegen wel.
Borsten kunnen na de zwangerschap wat slapper worden. Het klierweefsel en vetweefsel dat je borsten tijdens de zwangerschap hebben opgebouwd, gaat na de bevalling slinken. Hierdoor voelen ze wat slapper en zachter aan. Bij sommige vrouwen worden de borsten weer wat steviger na een paar menstruatiecycli.
Lees ook: Hoe kan je je voorbereiden op de komst van de baby?