luieraanbiedingen header
Zwangerschap

Zwanger autorijden! Regels en tips waar je op kan letten!

Zwanger autorijden! Sommige vrouwen vinden het spannend, andere rijden rustig tot het eind van hun zwangerschap door. Logisch ook, want de ene zwangerschap is de andere niet. Als je nergens last van hebt kan je prima zwanger autorijden. Wel zijn er een aantal dingen waar je op moet letten tijdens je zwangerschap. Hoe draag je bijvoorbeeld een gordel rond je dikke buik? En moet je nog rekening houden met je auto verzekeren? Hier lees je er alles over!

startersbox zwitsal banner

Wat zijn de wettelijke regels voor zwanger autorijden?

Als je zwanger bent gelden uiteraard dezelfde verkeersregels als wanneer je als niet zwangere deelneemt aan het verkeer.
Hoe vervelend het ook voelt misschien, je moet altijd je autogordel dragen. En die zit waarschijnlijk niet zo lekker met die dikke buik. Maar het is wel heel belangrijk. Je wilt er niet aan denken dat je zonder gordel een ongeluk krijgt en met je hoofd door de voorruit klapt.

banner autogordel zwangere vrouwen

Daarom, draag het heupgedeelte onder je buik door. Wil je meer weten? Lees dan eens dit artikel over een autogordel dragen als je zwanger bent. Want er zijn speciale zwangerschapsgordels die het dragen van een autogordel iets comfortabeler maken.

Misschien vraag je je af of je de airbag uit moet schakelen als je zwanger bent. Het antwoord hier op is “nee”. Je baby zit goed beschermd in je buik. Beter beschermd dan wanneer jij zonder airbag een ongeluk krijgt.




Wanneer kan je beter niet autorijden als je zwanger bent?

Gebruik je eigen gezonde verstand. Voel je je niet goed? Ben je duizelig en moet je om de haverklap spugen? Dan is het onverstandig om achter het stuur te kruipen. Als je verloskundige of gynaecoloog het af raadt, luister daar dan naar. Ook al denk je dat het wel goed gaat. Je vergeeft het jezelf nooit als je een ongeluk krijgt of veroorzaakt. Zeker niet als je daarmee een ander, of je baby in gevaar brengt.

In de laatste maand van je zwangerschap wordt het over het algemeen afgeraden om nog te gaan rijden. De baby krijgt minder ruimte in jouw buik en je hebt minder vruchtwater. Daarom is de baby minder goed beschermd. Ook kan je in de laatste weken voor de bevalling last krijgen van harde buiken en voorweeën. Als je die ineens onder het rijden krijgt kan dat best pijnlijk zijn. Ook kan je er door afgeleid worden of van schrikken. Niet verstandig als je je moet focussen op het verkeer. Daarom geldt als richtlijn dat je tot 38 weken zwangerschap mag autorijden.

cheezzbaby banner

Is je ongeboren kind automatisch verzekerd?

Zo lang je zwanger bent is je baby ‘deel van jou’ en dus verzekerd. Ook na de bevalling is je baby in principe meeverzekerd. Let er wel op dat je de schadedekking inzittenden aan hebt staan. Met deze aanvullende verzekering is alle schade die inzittenden lijden automatisch verzekerd. Wel zo’n goed gevoel, zeker met een mini-me in je buik.

Waar moet je nog meer aan denken als je gaat autorijden tijdens de zwangerschap?

Luister naar je lichaam, heb je het gevoel dat je niet moet gaan rijden? Doe het dan ook niet. Ga niet eigenwijs de weg op als je pijn hebt of je niet lekker voelt. Wel kan je met een paar aanpassingen prima zwanger autorijden, als je je goed voelt.

Persoonlijk had ik erg last van mijn bekken als ik moest schakelen. Het koppelen deed voornamelijk pijn. Maar de auto van mijn man is een automaat, dus heb ik die altijd meegenomen. Ook heeft deze gezinsauto een hogere instap, en hoef ik mezelf er niet uit te ‘hijsen’. Dat maakt het ook een stuk makkelijker.

banner autogordel zwangere vrouwen

Als je langere stukken moet rijden stop dan iets vaker. Loop even een rondje. Zo kom je in een andere houding, dat is fijn voor je onderrug en bekken. Ben je de passagier? Doe dan je stoel af en toe even achterover, of zet je voeten wat hoger als je hier de ruimte voor hebt.

Denk er ook aan om je medische informatie altijd bij je te hebben, en een opgeladen telefoon met het nummer van je verloskundige. Het is ook verstandig om een vluchtkoffer in je auto te leggen, zo heb je altijd je spullen bij de hand mocht er iets aan de hand zijn. Zorg er ook voor dat je iets te eten en te drinken bij je hebt.

Zwanger autorijden kan dus prima, zo lang je je gezonde verstand gebruikt en het eerlijk toegeeft als het niet meer lukt. Denk aan je kindje, aan jezelf en aan je mede weggebruikers. Je kunt een hoop mensen in gevaar brengen als je toch gaat autorijden terwijl je je niet goed voelt.



blije doos banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019