Merk je tijdens je zwangerschap jeuk of een brandend gevoel bij je edele deel? Heb je daarnaast ook last van brokkelige afscheiding? Dan kan het goed zijn dat je een schimmelinfectie oftewel candida infectie hebt. Schaam je niet, zwanger en een schimmelinfectie komt redelijk vaak voor. Gelukkig kan je het zelf goed behandelen en gaan de klachten snel over. Lees wat je kan doen bij een schimmelinfectie tijdens de zwangerschap.
Schimmelinfectie begin zwangerschap
Een schimmelinfectie tijdens de zwangerschap komt best vaak voor, dus het is niet iets om jezelf voor te schamen. Zeker niet omdat het ontstaan ervan niet afhangt van hygiëne. In de vagina zitten een aantal bacteriën die ervoor zorgen dat bepaalde gisten niet kunnen vermenigvuldigen en alles daar beneden in de juiste balans blijft. Maar het kan voorkomen dat deze balans verstoord wordt.
Factoren die een verstoring kunnen veroorzaken zijn onder andere de zwangerschapshormonen. En laten die in het begin van je zwangerschap in volle glorie door je lichaam razen. Andere factoren zijn een antibioticakuur, je vagina te veel wassen met zeep, vaginale douches of stress.
Zwanger en een schimmelinfectie: de symptomen
Een schimmelinfectie is redelijk goed te herkennen. De schimmelinfectie symptomen zijn:
- Jeuk in de vagina.
- Witte en brokkelige afscheiding (ziet er een beetje uit als hüttenkäse).
- Brandende of zeurende pijn bij je vagina.
- Je vagina en schaamlippen zijn opgezwollen en rood.
- Vrijen is onprettig.
- Plassen kan pijnlijk zijn.
Schimmelinfectie tijdens bevalling
Mocht je merken of ook maar een klein beetje vermoeden dat je een schimmelinfectie hebt en staat jouw bevalling bijna voor de deur? Probeer dan zo snel mogelijk de infectie te behandelen. Tijdens de bevalling kan je de vaginale schimmelinfectie namelijk overdragen aan je kleine baby. Hoewel het niet heel gevaarlijk is, kan het spruw bij je baby veroorzaken. Spruw is te herkennen aan witte plekjes op de tong en in de mond van je baby. Lees hier hoe je spruw kunt behandelen.
Is een schimmelinfectie gevaarlijk of besmettelijk?
Jouw baby is veilig afgesloten van alles wat er in je vagina gebeurt. De schimmelinfectie zal je baby dus niet bereiken. Daarnaast is de candida ook geen besmettelijke ziekte zoals een soa. Wel kan je de infectie overdragen op je partner tijdens de seks. Het is daarom beter om eerst even je schimmelinfectie te behandelen voordat je tussen de lakens duikt.
Hoe kan je een schimmelinfectie behandelen?
Een candida infectie is makkelijk te behandelen. Je kunt eerst naar je huisarts gaan om vast te stellen of je schimmelinfectie hebt, maar we snappen heel goed dat je daar misschien niet zo’n zin in hebt. Het goede nieuws is dat het ook niet nodig is. Zonder recept kan je middelen halen bij de drogist om een schimmelinfectie tijdens zwangerschap te behandelen. Bijvoorbeeld: Multi-Gyn FloraPlus, Canesten of GynoDaktarin.
Deze producten zijn verkrijgbaar in tabletten, crèmes of ovules. Bij de meeste producten moet je ze vaginaal inbrengen voor het slapen gaan en voel je de volgende dag de klachten al afnemen.
Canesten Gyno Creme
is het meest gebruikte middel bij een vaginale schimmelinfectie.
Zwanger en een schimmelinfectie voorkomen?
Onder het mom van: voorkomen is beter dan genezen, onderstaand een paar tips hoe je zwanger en een schimmelinfectie voorkomen kunt:
- Was elke dag je vagina met lauw water of met een speciale zeep voor je intieme deel
- Eet gezond en luister goed naar je lichaam, slechte voeding en stress kan ook een schimmelinfectie veroorzaken
- Draag luchtig ondergoed dat ademt zoals katoenen ondergoed
- Spray je deo of parfum liever op andere plekken dan je vagina
- Draag niet te strakke broeken
- Gebruik schone washandjes en handdoeken
- Het beste is om tijdens het afvegen van voor naar achter te vegen
- Probeer zo min mogelijk gebruik te maken van inlegkruisjes.