blije doos banner
Zwangerschap

Zwanger van een sterrenkijker!

Aan het eind van de zwangerschap maakt de baby zich klaar voor de bevalling. In de ideale wereld is de baby voor de bevalling helemaal ingedaald, het hoofdje is dan al in je bekken gezakt. En als het helemaal perfect is, ligt je kindje in de achterhoofdsligging. Dat houdt in dat de baby met de kin op de borst ligt en hij kijkt dus naar beneden. Maar niet alle kindjes zijn zo braaf en liggen netjes klaar voor het grote moment. Wat als je zwanger bent van een sterrenkijker?

startersbox zwitsal banner

Wat is een sterrenkijker?

Als jouw baby wel met zijn hoofd naar beneden ligt, maar niet naar beneden kijkt spreken we van een sterrenkijker. De baby heeft namelijk dezelfde kijkrichting als jij. Dus als jij op je rug ligt ‘ziet’ jouw baby de sterren.




Tijdens de bevalling van Yinthe kwamen we erachter dat zij een sterrenkijker was en ik had toen nog geen idee wat dat inhield. Omdat de bevalling van haar zo snel ging, en ze vijf weken te vroeg was en dus niet al te groot, is het gelukt om vaginaal te bevallen. Maar bevallen van een sterrenkijker op de natuurlijke manier is niet altijd even ideaal.
sterrenkijker bevalling

Wat zijn eventuele complicaties bij een sterrenkijker?

Een baby die met zijn of haar gezichtje omhoog ligt is qua doorsnede groter dan een baby die naar beneden kijkt. Door deze houding kunnen de schedelbeenderen (de fontanel) minder gemakkelijk over elkaar schuiven en is het hoofdje dus groter dan bij een gewone achterhoofdsligging.

Bevallingen van sterrenkijkers zijn dus vaak lastiger dan gewone bevallingen. In mijn geval was dat ook zo, al wist ik dat toen (gelukkig) niet. Ik hoorde dit tijdens de bevalling en toen drong het niet tot me door. De verloskundige vertelde dat, door de houding, het kindje steeds een stukje terugzakte op het moment dat ik haar richting de uitgang had geperst.

Gevalletje 2 stappen vooruit, 1 stap achteruit zeg maar. Op deze manier duurt het natuurlijk langer om de baby naar buiten te persen. Het gevaar daarvan is dat de hartslag van de baby zakt, omdat het persen eigenlijk niet langer dan een uur mag duren.

Ik ben dan ook bevallen met een zuurstofmasker op. Zo kon ik tussen het persen door extra zuurstof inademen om meer zuurstof bij Yinthe te krijgen. Na bijna een uur werd het de gynaecoloog te heet onder de voeten en gaf ze aan dat de baby nu echt naar buiten moest omdat het anders te lang duurde. Uiteindelijk is dat met behulp van inknippen gelukt en werd ze kerngezond geboren.

nutricia actie banner

Zwanger van een sterrenkijker? Kan je dan op natuurlijke wijze bevallen?

Het kan dus, zeer zeker wel. Ik had het ‘geluk’ dat Yinthe maar 2900 gram woog, en een relatief kleine baby was. In dit geval was de bevalling dus goed te doen, ondanks dat ze een sterrenkijker was.

Op het moment dat er vlak voor de bevalling wordt geconstateerd dat de baby in deze houding ligt, kan ervoor gekozen worden om voor een keizersnede te gaan. Zeker als het om een grote baby gaat. Dit is ook afhankelijk van een eerdere bevalling, of je eerder een grote baby hebt gekregen en hoe je kindje verder ligt.

Elke zwangerschap is anders, en elke bevalling ook. Men zal dus per ‘geval’ kijken wat de verstandigste optie is. En als ze er pas tijdens de bevalling achter komen dat jouw baby een sterrenkijker is, beslist men ter plekke wat er gaat gebeuren. De kans is groot dat er eerst wordt geprobeerd om op een natuurlijke manier te bevallen, eventueel met behulp van een vacuümpomp of knip. Een spoedkeizersnede is altijd nog een optie als blijkt dat je zwanger bent van een sterrenkijker!

Lees ook: Wat zijn de andere afwijkende hoofdliggingen tijdens de zwangerschap?



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019