Zwanger worden is een magisch proces waarbij het moment dat je daadwerkelijk zwanger bent, voelt als een droom waarvan je baby het wondertje is. Met jou zijn er ontelbaar veel vrouwen die dolgraag een baby willen. Jammer genoeg is zwanger worden niet vanzelfsprekend voor iedere vrouw. Toch zijn er een hoop dingen die je kunt doen om de kans op bevruchting te vergroten. In dit artikel vertel ik je daar graag meer over van het stoppen met de pil, de vruchtbaarheid van jou en je partner en wat het beste moment is om te vrijen.
Want het gevoel wat je hebt na het doen van een positieve zwangerschapstest is onbeschrijfbaar; deze uitslag zal je leven voorgoed gaan veranderen!
Zwanger worden? Hoe lang duurt het?
Laten we bij het begin beginnen. Je kunt natuurlijk niet zwanger worden als je geen geslachtsgemeenschap hebt. En daarnaast is de kans op een baby in je buik nihil als je aan de anticonceptie zit. Als laatste kan zwanger worden best snel gaan of het wordt een erg langdurig proces vol tegenslagen. En uiteraard is er ook nog een middenweg.
Na het stoppen met de pil ben je niet gelijk vruchtbaar, het hangt af van je menstruatiecyclus en dus je eisprong. In het algemeen raden artsen aan om pas te beginnen met zwanger worden als je ongesteld bent geworden. Lees deze blog als je meer wilt weten over wanneer je vruchtbaar bent na het stoppen met de pil.
Over het algemeen kan je ervan uitgaan dat het ongeveer een jaar kan duren voordat je zwanger bent. Dit betekent dus dat geduld een schone zaak is. Leg er dus nooit teveel druk op en vergeet ook niet om regelmatig te vrijen. In alle drukte vergeten we soms het allerbelangrijkste van zwanger worden: om de dag vrijen als je vruchtbaar bent.
Een goede gezondheid belangrijk voor vruchtbaarheid
Om zwanger te worden moet het eitje van de vrouw bevrucht worden door een zaadcel. Dit klinkt heel simpel maar is het in werkelijkheid niet. Of het zaadje daadwerkelijk het eitje kan bevruchten is afhankelijk van een aantal zaken zoals de gezondheid en vruchtbaarheid van de man en de vrouw. Hoe gezonder beide zijn hoe groter de kans is op een baby.
Je kunt zelf een aantal kleine dingen doen om ervoor te zorgen dat je in optimale gezondheid start met het proberen. Denk bijvoorbeeld aan extra vitamines die je in kunt innemen en vergeet niet dat je de vruchtbaarheid kan vergroten met gezonde voeding. Een voorbeeld is dat vrouwen voordat ze zwanger zijn al kunnen starten met het innemen van foliumzuur. Lees in deze blog welke benodigde vitamines en mineralen tijdens de zwangerschap nog een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van je kindje zoals vitamine D.
Voeding en vruchtbaarheid zijn twee elementen die met elkaar verbonden zijn dat geldt voor mannen en vrouwen. Als je gezond en gevarieerd eet ben je zelf gezonder en fitter en dat geldt ook voor je eicellen en zaadcellen.
Tevens is het verstandig om ongezonde gewoontes zoals roken als je zwanger wilt worden en het drinken van alcohol al flink te beperken of beter nog: niet meer te doen. Want roken en veel alcohol drinken voor je zwangerschap is schadelijk!
De bevruchting
Een aantal dagen per maand is een vrouw vruchtbaar en kan ze zwanger worden. In die periode is het dus cruciaal om te vrijen. Als je wilt weten wanneer jouw vruchtbare dagen zijn dan kun je jouw eisprong berekenen.
Andere manieren om te bepalen of je rond de periode van je eisprong zit is door een ovulatietest te doen of door de positie van de baarmoedermond te voelen. Als laatste kun je jouw temperatuur meten om te kijken of je vruchtbaar bent.
Als je geslachtsgemeenschap hebt op je vruchtbare dagen dan is de kans op zwanger worden heel groot. Zodra de man klaar komt schieten er duizenden zaadcellen bij de vrouw naar binnen die zich zo snel mogelijk een weg proberen te banen naar je baarmoeder. (video bevruchting) Als daar op dat moment een eitje aanwezig is dan zullen de overgebleven zaadcellen (vele sneuvelen onderweg) proberen het eitje binnen te dringen met hun kop. Als dat is gelukt is je eitje bevrucht.
Het klinkt misschien vreemd, maar als we praten over zwangerschap dan zeggen we dat je op dat moment twee weken zwanger bent. Lees hier meer over in de zwangerschapskalender waar het wordt uitgelegd hoe dat komt.
Enkele zwanger worden tips
We hebben je al een paar kleine tips gegeven die kunnen helpen als je sneller zwanger worden wilt:
- Gezonde voeding;
- Bepaalde vitamines en mineralen slikken (zowel mannen als vrouwen);
- Regelmatig seks (om de dag schijnt het beste te zijn);
- Je eisprong berekenen en vooral in de drie dagen voor en op de dag van je eisprong regelmatig vrijen.
Bovenstaande tips zijn eigenlijk wel de belangrijkste tips om zwanger te worden. Daarnaast zijn er nog veel meer andere mythes en trucs over zwanger worden of vrij-tips als je snel in verwachting wilt zijn. Je kunt ze uitproberen, je weet immers maar nooit!
Hoe weet je nou het is gelukt om zwanger te worden?
Heb je regelmatig seks gehad en met name in je vruchtbare periode? Dan wordt het natuurlijk heel spannend. Want nu is de grote vraag: ben je zwanger? Als je eitje is bevrucht is de volgende stap dat het eitje zich gaat innestelen in de baarmoeder. Dit gebeurt meestal in je vierde week van je menstruatiecyclus. Of als je telt in zwangerschapsweken gebeurt dit wanneer je drie weken zwanger bent.
Als het eitje zich gaat innestelen zal je merken dat je menstruatie uitblijft. Dit kan het eerste teken zijn dat je zwanger bent. Op dit moment gaat je lichaam ook behoorlijk wat hormonen aanmaken. Heb je in één keer last van ochtendmisselijkheid? Gefeliciteerd, dat kan betekenen dat je zwanger bent! Je kan nu een online zwangerschapstest doen.
Wil je het echt zeker weten dan is het beter om een echte zwangerschapstest te doen. Deze thuistest meet de hoeveelheid hCG hormonen in je bloed.
Symptomen zwangerschap
Het eerste teken dat aangeeft dat je mogelijk zwanger bent is het uitblijven van je menstruatie. Maar er zijn nog andere symptomen die kunnen bevestigen dat zwanger worden gelukt is. Denk bijvoorbeeld aan deze zwangerschapssymptomen:
-
Gevoelige borsten
Je borsten zijn wat gespannen en als je ze aanraakt voelt dat heftiger dan anders. Het is ook mogelijk dat je borsten wat opzwellen.
-
Beter ruiken
Is je favoriete parfum in één keer te veel voor je? Of ruik je vanaf 3 meter al of iemand heeft gerookt? Als je zwanger bent, neemt je reukzin toe en kun je sommige luchtjes minder goed verdragen.
-
Misselijk zijn
Eén van de meest vervelende zwangerschapsklachten is ochtendmisselijkheid. Of beter gezegd: algehele misselijkheid want het kan de hele dag aanwezig zijn. Sommige vrouwen hebben hier erg veel last van en hangen geregeld boven de wc terwijl andere vrouwen hier niets van merken (dan ben je één van de gelukkigen). De misselijkheid wordt veroorzaakt door de hormonen en pas vanaf het moment dat je 12 weken zwanger bent neemt dit af.
-
Meer plassen
Het kan zijn dat je vaker moet plassen nu je zwanger geworden bent.
-
Vermoeidheid
Je lichaam is in het begin van je zwangerschap hard aan het werk. Zo gieren de zwangerschapshormonen door je lichaam en is je kindje elke week weer flink verder ontwikkeld. Het is dus niet vreemd dat je behoorlijk moe bent!
Tijdens je zwangerschap zal je met meer zwangerschapskwaaltjes te maken krijgen. Als je hier veel last van hebt moet je maar zo denken: het is maar tijdelijk en voor een heel goed doel!
Ben je benieuwd hoe jouw baby zich week voor week ontwikkelt tijdens de zwangerschap? Op onze website kan je van elke week tijdens je zwangerschap lezen hoe de ontwikkeling van je kindje verloopt, wat er in je lichaam gebeurt en waar je op kunt letten in die week.
Zwanger worden is niet vanzelfsprekend
Als je al geruime tijd weet dat je aan kinderen wilt beginnen is een goede voorbereiding altijd goed. Bereid je dus zoveel mogelijk voor op de zwangerschap door hier veel over te lezen zodat je niets aan het toeval overlaat. Want zwanger worden is voor veel stellen niet vanzelfsprekend.
Wij van zozwanger.nl wensen jullie heel veel succes en hopen dat jullie binnenkort mogen genieten van deze prachtige periode! We staan jullie graag bij door het geven van betrouwbare informatie over zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en het leven met je kindje.