“babydeals
Zwanger Worden

Zwanger worden na een keizersnede

Ben je bij jouw vorige zwangerschap bevallen via een keizersnede en wil je graag weer opnieuw zwanger worden? Dan kan het zijn dat je wat vragen hebt. Zoals: Hoe lang voordat je weer zwanger mag worden? En wat zijn de risico’s van zwanger worden na een keizersnede? Mag je vaginaal bevallen of wordt het sowieso weer een keizersnede? Lees de antwoorden hier!

conceive plus discreet online bestellen banner

Na hoeveel tijd mag je weer zwanger worden na een keizersnede?

Dit hangt een beetje af van jouw persoonlijke situatie. Als het goed is heb je van de verloskundige of gynaecoloog een advies gekregen over hoe lang je moet wachten. Meestal krijg je het advies om ongeveer 6 tot 12 maanden de tijd te nemen om goed te herstellen, voordat je weer zwanger mag worden.

Bij weinig complicaties bij de bevalling mag je misschien al na 6 maanden weer ‘aan de bak’. Maar het kan goed zijn dat het voor jou beter is om een jaartje te wachten, zeker als je veel complicaties hebt gehad.

Over het algemeen is er geen probleem om zwanger te worden na een keizersnede. Als je de afgesproken tijd aanhoudt om jouw baarmoeder te laten herstellen, verloopt dit meestal zonder problemen.




Waarom wordt 18 maanden aangeraden?

In sommige gevallen raadt men aan om 18 maanden te wachten met zwanger worden na een keizersnede. Bijvoorbeeld omdat er sprake was van een complicatie of het herstel na de keizersnede moeizaam is verlopen. Neem dit advies altijd ter harte, want het is erg belangrijk dat je eerst goed herstelt. Een zwangerschap is namelijk een behoorlijke aanslag op je lichaam.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Wat zijn de risico’s bij zwanger worden als je al een keizersnede hebt gehad?

Een keizersnede laat een litteken achter in de baarmoederwand en in de onderbuik. Bij een nieuwe zwangerschap rekt de baarmoeder en de buik weer uit. Littekenweefsel rekt minder goed dan spierweefsel en dit kan gevolgen hebben voor de zwangerschap of de bevalling.

Om die reden krijgt iedere vrouw die zwanger wilt worden na een keizersnede een medische indicatie. Dit houdt in dat je in het ziekenhuis moet bevallen. Tijdens de zwangerschap zullen de meeste controles bij jouw eigen verloskundige zijn, vanaf de 36 weken zal de verloskundige je overgedragen aan het ziekenhuis.

Dit is in het algemeen, maar het kan zijn dat je al eerder wordt overgedragen of dat vanaf begin af aan alle controles in het ziekenhuis plaatsvinden. Vaak is dit het geval wanneer er complicaties waren omtrent de keizersnede, herstel na keizersnede of met de baby.

banner winkelpromo

Op zich loop je dus niet meer risico op een slechte afloop als je bevallen bent met een keizersnede. De kans dat het litteken open gaat is nihil. Zeker niet als je slechts één keer een keizersnede hebt gehad.

Wat wel zo is, is dat een keizersnede sowieso een klein beetje meer kans geven op een complicatie. Bij een vaginale bevalling is de kans op ernstige complicaties 0,2% (2 op de 1000 vrouwen) en bij een keizersnede is dit 0,8%.
risico zwanger worden na keizersnede

Zijn er risico’s bij vaker dan 1 keer een keizersnede?

Zwanger worden wanneer er vaker een keizersnede is uitgevoerd? Dan is er een verhoogd risico dat de placenta voor de uitgang komt te liggen. Of dat deze in het litteken van de baarmoeder gaat groeien. Beide complicaties kunnen hevig bloedverlies tijdens de bevalling veroorzaken. Soms is het dan nodig om de baarmoeder te verwijderen.

Het risico wordt bij elke keer dat er een keizersnede is uitgevoerd groter. In principe bestaat er geen maximum in het aantal keizersneden die een vrouw mag hebben. Maar aangezien de risico’s steeds meer toenemen, is het wel belangrijk dat je hiermee rekening houdt.

Lees ook: Borstvoeding geven na een keizersnede, hoe zit dat?

Bevallen na een keizersnede

Wees niet bang of ongerust, je kunt echt probleemloos zwanger worden na een keizersnede en zonder problemen bevallen. De bevalling hoeft overigens niet weer een keizersnede te zijn. Je mag in de meeste gevallen zelf kiezen of je vaginaal of via een keizersnede wilt bevallen (uitzonderingen daargelaten).

Je zal samen met de gynaecoloog of verloskundige bespreken hoe groot de kans is op een succesvolle vaginale bevalling. Ongeveer 3 op de 4 Nederlandse vrouwen kiest voor een vaginale bevalling wanneer ze eerder zijn bevallen via een keizersnede. De keuze is vaak aan jou. Al kan het voorkomen dat je via een keizersnede moet bevallen omdat er complicaties waren die een vaginale bevalling onmogelijk of te risicovol maken.

Of je nu kiest voor een vaginale bevalling of keizersnede, beide manieren zijn veilig en hebben hun eigen voor- en nadelen. De kans dat je ernstige complicatie oploopt zijn klein.

Heb jij ervaring met zwanger worden na een keizersnede? We zijn benieuwd naar jouw ervaring!



tarwekiem banner capsule

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019