Een miskraam, daar moet je niet aan denken. Dat is een nachtmerrie! Toch gebeurt het vaker dan je denkt. Eén op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. Een miskraam krijgen is voor een buitenstaander daarom wellicht niet zo spannend. Oh dat gebeurt wel vaker. Maar voor jou, je partner en jouw lijf kan het erg moeilijk zijn. Een miskraam verwerken en opnieuw zwanger worden na een miskraam, dat is wel even wat anders!
Zwanger worden na een miskraam: Feiten en fabels
Een tiende van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam. De meeste daarvan gebeuren tussen de vierde en twaalfde week. Een ‘miskraam 6 weken’ komt het vaakst voor. Lees hier wat de kans op een miskraam is.
Hoe vroeger in de zwangerschap, hoe groter de kans dat je niet merkte dat je een miskraam hebt gehad. Het kan goed zijn dat je het pas merkt wanneer de zwangerschapsverschijnselen stoppen. Een miskraam is bij iedere vrouw anders. Het kan zijn dat je niets meekrijgt. Misschien heb je juist erge krampen. Na een miskraam volgt in ieder geval altijd een bloeding. Dat is een feit.
Het is een fabel dat je de kans op een miskraam verkleint als je al een miskraam hebt gehad. Hier is geen rekensom voor. Het heeft alles en alleen te maken met jouw lichaam. Andersom is het helaas wél zo.
Hoe meer miskramen, hoe groter de kans dat er echt wat aan de hand is. De statistieken laten zien dat bij drie miskramen of meer de kans op een nieuwe miskraam wél toeneemt.
Maar meiden: ‘Als je één miskraam hebt gehad, is de kans op nog een miskraam echt niet groter dan normaal’. Er is geen reden om bang te zijn. Maar besef wel wat het doet met jou en je lichaam!
Opnieuw zwanger na een mislukte zwangerschap
Er is geen medische reden waarom je niet direct na een miskraam weer zwanger zou kunnen worden. Zwanger worden na een miskraam gaat bij sommige vrouwen snel en probleemloos. Echter bij de meeste vrouwen heeft het tijd nodig. En dat is logisch want jouw lijf moet herstellen. Je menstruatie na een miskraam moet eerst weer op gang komen. Pas dan kun je weer zwanger worden.
Bij de één duurt dat twee weken, bij de ander vijf maanden. Ik ben ervan overtuigd dat je dit proces van opnieuw zwanger worden na een miskraam niet moet willen versnellen. Wel kan je het op de beste manier proberen door te komen. Leef gezond en gebruik rust en regelmaat om je steeds beter en sterker te voelen.
Geef jezelf de tijd! Je zult ook zien dat je die echt nodig hebt om de miskraam te verwerken, lichamelijk en geestelijk.