Op het moment dat het bevruchte eitje zich gaat innestelen in de baarmoederwand, gaat je lichaam het HCG hormoon aanmaken. Het HCG hormoon zorgt er onder andere voor dat het vruchtje niet wordt afgestoten en het stuurt de groei van de foetus aan. Wanneer je een miskraam hebt, natuurlijk of met een curettage of medicijnen blijft het HCG hormoon nog even in je lichaam zitten. Lees hier meer over zwangerschapshormonen na een miskraam.
Zwangerschapshormonen na een miskraam, hoe zit dat?
Hieronder vind je de meest gestelde vragen en antwoorden over zwangerschapshormonen na een miskraam:
-
Hoe snel daalt HCG na vroege miskraam?
Bij een zwangerschap stijgt het HCG hormoon elke week en bereikt het zijn piek rond de 9de of 10de week. Als het HCG tijdens de zwangerschap laag is en laag blijft, kan dit een aanduiding zijn van een beginnende miskraam. Het lichaam stopt dan met de aanmaak van HCG en maakt zich gereed voor de afstoting van het vruchtje.
Wanneer je op dit moment een nieuwe zwangerschapstest doet, zal waarschijnlijk de uitslag minder duidelijk zijn als voorheen (bijvoorbeeld een vager lijntje op de gekochte test). Wanneer je vroeg een miskraam hebt zal het HCG waarschijnlijk eerder uit je lichaam zijn omdat het hormoon nog niet veel in je lichaam zat. Hoe snel het HCG uit je lichaam verdwijnt is per vrouw verschillend. Het kan dagen tot weken duren.
-
Wanneer daalt HCG na miskraam?
Als je lichaam zelf het vruchtje afstoot zal er eerder een daling van HCG hormoon te meten zijn dan wanneer het vruchtje wordt weggehaald middels een curettage of medicijnen. Om het vruchtje op een natuurlijke wijze af te stoten, stopt je lichaam met het aanmaken van het hormoon. Dit is niet het geval bij een opgewekte miskraam.
Toch zal je lichaam snel door hebben dat er geen vruchtje meer is en daarom zullen de zwangerschapshormonen na een miskraam langzaamaan afnemen. Als je een zwangerschapstest zou doen, zou het lijntje vager moeten zijn dan voorheen. Maar als je de exacte waarde wil weten, kan dat alleen met een bloedtest.
-
Hoe lang HCG hormoon te meten na een miskraam?
HCG daalt langzaam na een miskraam. Dit is voor veel vrouwen erg verwarrend en daarnaast natuurlijk ook heel vervelend. Je wilt immers weer snel aan de slag na je miskraam. Gemiddeld duurt het tussen de 4 en 6 weken voordat het hormoon uit je lichaam is. Maar let erop dat de daling van HCG hormoon bij sommige vrouwen sneller kan gaan en bij anderen weer langzamer. Bij de meeste vrouwen komt na 6 weken de menstruatie weer op gang, maar ook dit kan verschillend zijn.
-
Daling HCG toch zwanger?
Een lage HCG waarde hoeft niet altijd te betekenen dat je een miskraam gaat krijgen. Sommige vrouwen hebben lagere HCG waarden dan anderen en brengen toch een gezond kind op de wereld. Merk je echter op dat bij je zwangerschapstest het lijntje eerst duidelijker was dan nu, dan kan het zijn dat het HCG hormoon is gedaald en in de meeste gevallen is dat toch het teken van een miskraam.
Andere symptomen zijn bloedverlies, krampen en afnemen van zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid en gevoelige borsten. De beste manier om erachter te komen hoeveel van het zwangerschapshormonen na een miskraam nog in je lichaam zit is door je bloed te laten testen. Na een miskraam wordt dit meerdere malen gedaan om te peilen of het hormoon daadwerkelijk afneemt.