prenatalbanner sale
Zwangerschapskwaaltjes

Zwangerschapsjeuk, wat is er tegen te doen?

Heb jij last van jeuk? Jeuk op jouw buik, borsten, benen, armen of het hele lichaam? Dit is ontzettend vervelend! Jouw zwangerschap kan de oorzaak zijn van deze jeuk, daarom wordt het ook wel zwangerschapsjeuk genoemd! Lees hier waarom je last krijgt van deze vervelende jeuk en hoe je jezelf wat verlichting kunt geven. Ook als je last hebt van rode vlekken, bultjes of blaasjes tijdens de zwangerschap!

Alles voor moeder en kind banner

Wat is zwangerschapsjeuk?

Zwangerschapsjeuk is misschien een zwangerschapskwaaltje dat niet zo bekend is, het is wel erg vervelend. Ongeveer 1 op de 5 zwangere vrouwen heeft hier in meer of mindere mate last van. In veel gevallen is de oorzaak onschuldig en kan je met wat simpele tips de jeuk wat verlichten.

Maar het kan ook zijn dat de oorzaak van de zwangerschapsjeuk een huidaandoening is en dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Als er sprake is van een huidaandoening, gaat de jeuk vaak gepaard met andere symptomen zoals bultjes, blaasjes of vlekjes.




Zwangerschapsjeuk komt het meeste voor op jouw buik en de borsten, maar soms doen jouw andere ledematen vrolijk mee. Denk aan je benen, armen, voeten en zelfs slijmvliezen. Als het onschuldig is, dan kan je de jeuk wat verlichten door onze tips tegen de jeuk onderaan dit artikel op te volgen. En daarnaast verdwijnt de jeuk vaak ook na de bevalling!

Oorzaken van zwangerschapsjeuk

De meeste oorzaken van zwangerschapsjeuk zijn vrij onschuldig en hebben geen grote gevolgen voor jouw gezondheid. Deze oorzaken zijn:

  1. Oprekken van de huid

    Door jouw groeiende buik en borsten, wordt de huid steeds meer opgerekt. Hierdoor komt het onder spanning te staan en dat veroorzaakt jeuk. Deze jeuk voel je dan het meeste op je buik en je borsten.

    Het hoeft overigens niet te betekenen dat je ook striae krijgt, maar het kan geen kwaad om wat extra crème te smeren. Niet per se tegen de striae hoor, maar om je huid vettig te houden.

  2. Jouw doorbloeding is beter

    Nu je zwanger bent is je doorbloeding een stuk beter. Hierdoor krijg je het sneller warm en ga je waarschijnlijk ook eerder zweten. Al die warmte kan jeuk op je huid veroorzaken.

  3. Drogere huid

    Sommige vrouwen hebben tijdens de zwangerschap een drogere huid dan normaal. Een droge huid kan ook meer jeuken. Gelukkig kan je dit makkelijk verhelpen door wat vaker een vettere en hydraterende crème te smeren. Het liefst zo neutraal mogelijk zonder parfum, alcohol of etherische oliën.

Zwangerschapsjeuk door een huidaandoening

Wanneer de jeuk dermate is, dat je er echt last van hebt en je daarnaast last hebt van uitslag, blaren, bulten of een kapotte huid, dan is er waarschijnlijk sprake van een huidaandoening. Deze aandoening kan gelukkig in de meeste gevallen behandeld worden. Er bestaat een huidaandoening die in de eerste weken van je zwangerschap kan ontstaan. Daarnaast zijn er nog een paar die later in de zwangerschap kunnen voorkomen.

Zalando 1 75p korting banner

Zwangerschapsjeuk eerste weken

  • Vroege vorm van zwangerschapsjeuk: atopisch eczeem

    Atopisch eczeem, ook wel Prurigo of Pregnancy, PP genoemd, ontstaat vaak in het eerste trimester van de zwangerschap. Meestal krijgen vrouwen last van dit eczeem als ze in hun kindertijd last hebben gehad van eczeem. De kans op PP is ook groter als je last hebt van bepaalde allergieën zoals hooikoorts, huisstofmijt allergie of een allergie van kattenharen. Maar atopische eczeem kan ook gewoon uit het niets ontstaan. Dat komt omdat je immuunsysteem tijdens de zwangerschap anders werkt.

    Symptomen van atopische eczeem:

    Het begint met jeuk, later ontstaan er jeukbultjes. Het kan eruit zien als rode en schilferige plekken, maar soms voel je voornamelijk jeuk en krijg je jeukbultjes.

    Behandeling:

    Het is heel belangrijk dat je jouw huid goed vet houdt met neutrale oliën of hydraterende crèmes. Zo droogt je huid niet uit. Daarnaast kunnen lotions met Menthol ook verlichting bieden, deze mag je gewoon gebruiken tijdens de zwangerschap. Heb je echt veel jeuk of maak je jezelf zorgen om de plekken die je krijgt, ga dan langs bij de huisarts.

Jeuk laatste weken zwangerschap en laatste trimester

Jeuk laatste weken zwangerschap en laatste trimester

Later in je zwangerschap kun je te maken krijgen met de late vorm van zwangerschapsjeuk.

  1. Zwangerschapscholestasis

    Deze vorm wordt veroorzaakt door ophoping van galzouten. Ongeveer 2% van de zwangere vrouwen krijgt hier last van. Galzouten zijn afvalstoffen van de lever. Aan het einde van de zwangerschap hopen de galzouten in het lichaam op. Meestal wordt dit veroorzaakt door een stuwing van de lever onder invloed van zwangerschapshormonen.

    • Symptomen van zwangerchapscholestatis:

      Hevige jeuk, met name in de nachten. De jeuk is vooral op je armen en benen aanwezig, maar kan ook op je handen en voeten voorkomen. Er is geen sprake van uitslag, maar je huid kan wel beschadigen door het krabben. Andere mogelijke klachten: gelige huid, donkere urine, minder eetlust en misselijkheid.

      Behandeling:

      Ga altijd naar je verloskundige en de huisarts als je last hebt van deze klachten. Deze jeuk kan namelijk een uiting zijn van een verstoorde leverfunctie. Een verstoorde leverfunctie kan schadelijk zijn voor je baby en voor jezelf. Middels een bloedonderzoek kan bekeken worden hoe ernstig de situatie is en kan er overgegaan worden tot een behandeling.

  2. PUPPP, jeukende bulten

    PUPPP staat voor Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy. Deze vorm van zwangerschapsjeuk ontstaat in het derde trimester en vaak ook met name tijdens een eerste zwangerschap of moeders die zwanger zijn van een tweeling.

    • Symptomen PUPPP:

      Het begint met jeuk en talloze galbultjes (grote of kleine) op de buik, vooral bij je eventuele striae. Soms ontstaan er ook blaasjes. Het gebied rondom je navel en je gezicht blijft meestal bespaard. In een later stadium breiden de galbulten zich uit naar je bovenbenen, borsten en armen.

      Behandeling:

      Ga altijd naar je huisarts als je PUPPP ontdekt. Je krijgt dan een hormoonzalf voorgeschreven waarmee PUPPP prima te behandelen is.

  3. Pemphigoid Gestationis (Herpes Gestationis): Blaren en blaasjes

    HG is een zeer zeldzame blaarziekte die gelukkig maar weinig voorkomt, bij 1 op de 50.000 zwangerschappen. Meestal treedt het op rond de 21ste week van de zwangerschap of hierna in het derde trimester. Het wordt veroorzaakt doordat je lichaam antistoffen gaat aanmaken tegen je huid.

    • Symptomen:

      Eerst merk je jeukende plekken op, daarna krijg je blaasjes en/of grote blaren die gevuld zijn met helder vocht. Meestal zijn de eerste blaren zichtbaar op de buik, rond de navel en daarna op de armen en benen. Merk je deze symptomen op, ga dan meteen naar de huisarts. Deze huidaandoening kan namelijk de kans op een vroeggeboorte verhogen. Ook kan je baby na de geboorte blaren krijgen. Een gynaecoloog en dermatoloog zullen je verder begeleiden tijdens de zwangerschap.

      Behandeling:

      De behandeling start met het smeren van crèmes, wanneer dit onvoldoende helpt worden er prednison tabletten voorgeschreven.

Zwangerschapsjeuk behandelen

Mocht je last hebben van één van de genoemde huidaandoeningen en heb je dus flinke jeuk, rode plekken, bultjes of blaren, ga dan altijd meteen naar de huisarts. Andere klachten van zwangerschapsjeuk kun je verhelpen of verlichten door:

  • Probeer niet te krabben en knip je nagels zo kort mogelijk!
  • Houd je huid vet door hydraterende crèmes of oliën zonder parfum.
  • Als verlichting van de jeuk helpen mentholgels, -crèmes of poeders.
  • menthol creme tegen zwangerschapsjeuk

    Bekijk hier de producten van Mentho 10

  • Sta niet te lang onder de douche of neem geen lange baden, dit droogt de huid uit.
  • Draag luchtige katoenen kleding. Dit ademt en jeukt niet zoals synthetische stoffen.
  • Drink veel water zodat je lichaam gehydrateerd blijft.

Lees ook: Last van een droge huid? Controleer het water thuis!



nutricia actie banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019