Je bent nu 32 weken zwanger en je baby is de afgelopen week ongeveer 1 centimeter gegroeid en is nu 40 centimeter lang. Het gewicht is wel weer flink toegenomen, ongeveer 1700 tot 1800 gram. Je baby is ongeveer zo groot als een Chinese kool. Op het moment dat tweeëndertig weken zwanger bent wordt je baarmoeder steeds krapper voor je baby. Hoewel je baby qua lengte niet erg hard meer groeit, neemt het gewicht wel toe en zal dit zelfs nog gaan verdubbelen! Doordat je baby steeds groter wordt, heeft hij of zij minder ruimte en de baby zal dus ook minder beweeglijk zijn.
Vanaf nu zal je ongeveer om de week een afspraak bij de verloskundige hebben die alles nauwkeurig in de gaten zal houden. Zo wordt bijvoorbeeld je bloeddruk regelmatig gemeten. Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap kan namelijk gevaarlijk zijn voor je baby.
Ontwikkeling baby bij 32 weken zwangerschap
Je baby ondergaat nog steeds een aantal kleine ontwikkelingen, ook nu je alweer 32 weken zwanger bent. De longen zijn nog niet helemaal ontwikkeld, maar deze week komt je baby weer een stukje dichterbij. In de luchtzakken van de longetjes komt een vetachtige stof vrij die ervoor zorgt dat de longblaasjes open blijven. Zo blijven de longen na de geboorte open en klappen ze niet in.
Je baby heeft nu helemaal geen donshaartjes meer. Dit heeft plaats gemaakt voor een groeiend vetlaagje. Dat is ook de reden waarom je baby gedurende de afgelopen en komende weken aankomt.
32 Weken zwanger: Braxton-Hick weeën
Veel vrouwen hebben halverwege de zwangerschap al Braxton-Hick of oefenweeën gehad. Wanneer je 32 weken zwanger bent komt het vaak voor dat deze oefenweeën met enige regelmaat weer terugkomen. Deze weeën zijn een voorbereiding op je bevalling.
Als dit je eerste kindje is, dan kunnen deze weeën behoorlijk verwarrend zijn. Ze kunnen namelijk lijken op echte weeën. Toch zijn er wel een aantal verschillen. Echte weeën komen regelmatig (om de zoveel minuten) en hebben een duidelijk begin, hoogtepunt qua pijn en ebben dan weer weg. Lees hier meer informatie over het herkennen van weeën.
Kortademig
Je baby blijft groeien en dat betekent dat je baarmoeder ook meegroeit. Zolang de baby nog niet is ingedaald kan de baarmoeder steeds meer in de weg gaan zitten. Als je 32 weken zwanger bent kan je gaan merken dat het lastiger is om goed adem te halen. Dit komt omdat je baarmoeder tegen je longen drukt. Probeer het rustig aan te doen en maak je vooral geen zorgen, ook dit gaat straks weer beter!
Heb je al een geboorteplan?
Het duurt niet lang meer voordat de kleine er is. Nu je 32 weken zwanger bent is het verstandig om al goed over bepaalde zaken na te denken. Weet je al waar je wilt bevallen? Mocht je nog twijfelen, lees dan hier de voor- en nadelen van de thuisbevalling of ziekenhuisbevalling.
Heb je al een keuze gemaakt in de manier van voeden? Als je bijvoorbeeld voor borstvoeding kiest, is het goed om te bekijken wat je allemaal nodig hebt. Veel toekomstige ouders maken nu een geboorteplan. Naast het feit dat dit heel praktisch is, geeft het ook een geruststellend gevoel. Dankzij een geboorteplan weet je namelijk zeker dat je goed bent voorbereid, ook al ben je nog “maar” 32 weken zwanger.