“waterwipes
Zwangerschapskwaaltjes

Zwangerschapsvergiftiging! Hoe zit dat?

Zwangerschapsvergiftiging wordt veroorzaakt door een te hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Meestal krijgen vrouwen dit als ze ongeveer 20 tot 24 weken zwanger zijn, maar je kan het ook op een ander moment krijgen. Een hoge bloeddruk wordt ook wel ‘hypertensie’ genoemd. Om die reden is een andere naam voor zwangerschapsvergiftiging, zwangerschapshypertensie. Hoe ontstaat het en wat zijn de symptomen?

davitamon mamavitaal banner

Beginnende zwangerschapsvergiftiging en de gevolgen

Het gevolg van een zwangerschapsvergiftiging is dat organen niet meer goed functioneren en dat de placenta wordt aangetast. Als de placenta is aangetast, krijgt de baby minder voedingsstoffen binnen en minder zuurstof. Dit vertraagt de groei van de baby waardoor je baby kleiner en magerder zal zijn wanneer deze wordt geboren. Een zwangerschapsvergiftiging kan dus zeker gevaarlijk zijn voor jezelf en de baby.




Hoe ontstaat zwangerschapsvergiftiging?

Helaas is de directe oorzaak van een zwangerschapsvergiftiging nog niet bekend. Het is mogelijk dat genetische aanleg en de wijze waarop de placenta zich ontwikkelt een rol spelen. Het gevaar van een bloeddruk die hoog is, is dat je het niet meteen door hebt.

nutricia actie banner

Zwangerschapsvergiftiging symptomen

Toch zijn er wel een aantal verschijnselen die kunnen betekenen dat je bloeddruk misschien te hoog is. Onderstaande verschijnselen of zwangerschapsvergiftiging symptomen zijn gelinkt aan een bepaalde vorm van zwangerschap vergiftiging.

  1. Zwangerschapshypertensie

    Dit betekent een te hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap vanaf week 20. Je bloeddruk was in het eerste gedeelte van je zwangerschap gewoon normaal.

  2. Je kan de bloeddruk makkelijk zelf thuis in de gaten houden met een bloeddrukmeter!

  3. Pre-eclampsie

    Als je naast een hoge bloeddruk ook een verhoogde afvoer van eiwitten hebt via de nieren en urine, heb je pre-eclampsie. De pre-eclampsie symptomen zijn:

  4. Hoofdpijn
  5. Tintelende vingers
  6. Misselijk
  7. Ziek of grieperig voelen
  8. Wazig zicht of dubbelzien
  9. Vochtophopingen (oedeem) in je gezicht, handen en enkels.
  10. HELLP Syndroom

    HELLP syndroom staat voor Hemolysis Elevated Liver enzymes and Low Platelets. Dit houdt in dat je een te hoge bloeddruk hebt, eiwitverlies en vochtophopingen net zoals bij pre-eclampsie. Daarbij kun je last hebben van pijn in je bovenbuik en het gevoel dat er een hele strakke band om je buik zit.

    Merk je deze klachten of de klachten van pre-eclampsie dan is het verstandig direct contact op te nemen met je huisarts of gynaecoloog.

  11. Eclampsie

    Pre-eclampsie en HELLP syndroom kunnen in het ergste geval overgaan tot eclampsie. Dit is de meest ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging en kan zelfs levensbedreigend zijn voor je baby en voor jou.

    Eclampsie kenmerkt zich door een erg hoge bloeddruk en je krijgt last van stuipen die vergelijkbaar zijn met een epileptische aanval. Daarnaast heb je ook alle symptomen van de andere vormen van zwangerschapsvergiftiging die we hierboven benoemd hebben.

zwangerschapshypertensie voorkomen en behandelen

Hoe kan je zwangerschapsvergiftiging voorkomen?

Wat eventueel het risico op zwangerschapsvergiftiging kan verlagen is het innemen van extra vitamine D. Raadpleeg altijd bij je huisarts of dit voor jou verstandig is.

Wat je daarnaast kunt doen is ervoor zorgen dat je er op tijd bij bent. Dit betekent dus dat het verstandig is om geregeld op controle te gaan. Mocht het blijken dat je bloeddruk iets is verhoogd, blijf dan goed luisteren naar je lichaam. Merk je dat je symptomen verergeren tussen de controles door, neem dan direct contact op met je huisarts of gynaecoloog.

Is zwangerschapsvergiftiging erfelijk?

Erfelijke factoren spelen zeker een rol. Wanneer jouw moeder of een zus al een keer zwangerschapsvergiftiging heeft gehad, is de kans dat jij het ook zal krijgen groter.

Zwangerschapsvergiftiging behandeling

Om op tijd te kunnen behandelen is het belangrijk om de genoemde symptomen goed in de gaten te houden. Als je ze opmerkt dien je meteen op controle te gaan om te laten bepalen of je zwangerschapsvergiftiging hebt. Mocht je gynaecoloog of huisarts zwangerschapsvergiftiging bij je constateren dan kunnen ze je medicijnen voorschrijven die ervoor zorgen dat je bloeddruk weer wat verlaagd.

Als het tegen het einde van je zwangerschap gebeurt dan kan dit al genoeg zijn. Ben je minder dan 34 weken zwanger dan kan het nodig zijn dat je vroegtijdig bevalt om verdere schade aan je lichaam en aan je kindje te voorkomen.

Naast medicatie is het enige wat ervoor zorgt dat het overgaat: de bevalling. Na de bevalling zal je spoedig herstellen, in de meeste gevallen binnen 2 weken.



banner autogordel zwangere vrouwen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019