prenatalbanner sale
Zwangerschap

Zwangerschapsverschijnselen per week!

Je bent zwanger als jouw eitje is bevrucht door een zaadcel en zich heeft ingenesteld in de baarmoeder. Na het innestelen gaat het lichaam zwangerschapshormonen aanmaken om ervoor te zorgen dat je baby wordt beschermd, kan groeien en ontwikkelen. Daarnaast zorgen diezelfde hormonen ook voor de bekende zwangerschapsverschijnselen. Welke zwangerschapsverschijnselen kan je al heel vroeg opmerken (nog voordat je kunt testen) en waar krijg je later in je zwangerschap mee te maken? Bekijk hier de zwangerschapsverschijnselen per trimester en week van de zwangerschap!

hema rompers

Wat veroorzaakt de zwangerschapsverschijnselen?

Kort gezegd: zwangerschapshormonen veroorzaken de zwangerschapsverschijnselen! Specifieker: door de hormonen hCG en progesteron en later oestrogeen, MSH, prolactine en relaxine. Deze worden aangemaakt vanaf het moment dat het bevruchte eitje zich heeft ingenesteld in de baarmoeder. Hoewel de hormonen soms erg vervelende bijwerkingen kunnen hebben op de moeder (hierover later meer) zijn ze essentieel voor je baby en de zwangerschap.




Het hCG hormoon zorgt er onder andere voor dat er geen nieuwe eitjes gaan rijpen in de eileiders en dat progesteron wordt aangemaakt. Progesteron zorgt er op zijn beurt voor dat het baarmoederslijmvlies intact blijft zodat het niet wordt afgebroken. Want als het slijmvlies wordt afgebroken wordt je ongesteld en wordt het eitje afgestoten.

Dus mocht je last hebben van zwangerschapsverschijnselen, dan komt dat door de hormonen en denk maar zo: dat is maar goed ook anders kan je zwangerschap niet in stand gehouden worden.

Kijk hier voor een overzicht van de zwangerschapskwaaltjes per week van de zwangerschap!

wat zijn de eerste zwangerschapsverschijnselen

Wat zijn de eerste zwangerschapsverschijnselen?

De allereerste zwangerschapsverschijnselen zijn de symptomen die je kunt krijgen vlak na de innesteling van het eitje. Dus nog voordat je een reguliere zwangerschapstest kunt doen.

prenatal extra korting banner

Deze verschijnselen kan je opmerken zo ongeveer 8 tot 10 dagen na je ovulatie of bevruchting.

  1. Innestelingsbloeding

    Ongeveer 1 op de 3 of 5 vrouwen heeft last van innestelingsbloeding. Zoals de naam al zegt ervaren vrouwen dit op het moment dat het eitje zich gaat innestelen. Tijdens dit proces kan er een bloedvaatje geraakt worden wat een lichte bloeding veroorzaakt die via de vagina het lichaam verlaat.

    Soms wordt de bloeding verward met een menstruatie maar een innestelingsbloeding duurt veel korter, is stukken minder heftig en vindt eerder plaats dan dat de menstruatie zou moeten beginnen.

  2. Innestelingspijn

    Sommige vrouwen voelen tijdens de innesteling lichte steekjes of lichte menstruatiepijn links of rechts onderin de buik (bij de schaamstreek). Deze innestelingspijn kan veroorzaakt worden doordat het eitje zich in de baarmoeder boort. In veel gevallen voelen vrouwen dit echter niet.

  3. de online drogist alles voor moeder en baby banner
  4. Misselijkheid

    Misselijkheid tijdens de zwangerschap is één van de eerste zwangerschapssymptomen die vrouwen voelen nog voordat ze een test kunnen doen. Het is ook hét symptoom dat in film en series wordt gebruikt om te doen vermoeden dat iemand zwanger is. Toch heeft lang niet altijd elke vrouw last van misselijkheid. Gelukkig maar.

  5. Veranderende geur

    Zwangere vrouwen ruiken beter en intenser. Dit superieure reukvermogen kan je in de eerste weken al opmerken. Niet altijd prettig, want van sommige geuren kun je ontzettend misselijk worden.

  6. Gevoelige borsten

    Al direct vanaf het moment dat je zwanger bent, gaan je borsten zich voorbereiden op het geven van borstvoeding. Dit uit zich in gevoelige en pijnlijke borsten. Ook je tepels kunnen gaan veranderen, zo kunnen ze donkerder gaan kleuren en mogelijk ontstaan er kleine bultjes op het tepelhof. Schrik niet, dit is heel normaal!

  7. Vermoeidheid

    Al die hormonen die door je lijf gieren en het feit dat je lichaam nu bezig is met het creëren van leven, zorgt ervoor dat je al snel uitgeteld bent. Natuurlijk kan het ook komen door bijvoorbeeld een slechte nachtrust. Maar als je merkt dat je echt uitgeput bent en telkens bijna in slaap valt, dan kan dat een teken zijn van een zwangerschap.

  8. Uitblijven menstruatie

    Het laatste, misschien wel meest betrouwbare, zwangerschapssignaal van je lichaam is het uitblijven van de menstruatie. Je bent dan overtijd. Dat is namelijk hét teken dat je zwanger bent! Toch is dit niet 100% betrouwbaar want er kunnen andere redenen zijn waarom je menstruatie uitblijft. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je cyclus gewoon een keer wat langer is.

zwangerschapsverschijnselen eerste weken

Welke zwangerschapsverschijnselen kan je in de eerste weken verwachten?

Het eerste trimester is zeker niet het leukste trimester en staat bekend om de vele zwangerschapssymptomen die grotendeels worden veroorzaakt door de hormonen. Je zal merken dat de allereerste signalen van je zwangerschap (misselijkheid, vermoeidheid, beter ruiken etc.) zullen verergeren.
Daarnaast kan je in de eerste weken en het verdere eerste trimester last krijgen van:

  1. Maagzuur

    Progesteron zorgt ervoor dat de spieren in je lijf wat slapper worden, handig want zo kan je baarmoeder beter groeien. Maar wat minder handig is, is dat de spier die tussen je maag en slokdarm zit ook slapper wordt en daardoor minder goed in staat is de maag af te sluiten. Hierdoor komt het zuur naar boven en in je slokdarm terecht. Aangezien progesteron al in de eerste weken veelvuldig wordt aangemaakt, kan je er al vroeg in je zwangerschap last van hebben.

  2. Stemmingswisselingen

    Ook de stemmingswisselingen kunnen al vroeg in de zwangerschap aanwezig zijn. Ben je erg snel op je tenen getrapt of moet je ineens huilen om helemaal niks? Het kunnen de zwangerschapshormonen zijn!

  3. prenatal banner weekaanbiedingen
  4. Groeiende borsten

    Het lijkt wel of je borsten niet kunnen wachten met het starten van de borstvoeding. Want ze kunnen al gaan beginnen met groeien vanaf de 6de week van je zwangerschap. Wacht even met dure zwangerschapsbeha’s of voedingsbeha’s kopen, want je borsten blijven tot in je derde trimester doorgroeien. Koop daarom zwangerschapsbeha’s met stretch zoals deze zodat ze wat mee kunnen groeien.

  5. Vaker naar de wc

    Na een paar weekjes zwangerschap (ongeveer je 6de week) zal je al snel merken dat je vaker naar de wc moet. Dit veel voorkomend zwangerschapsverschijnsel ontstaat omdat je meer vocht in je lichaam hebt. Je nieren moeten al dit vocht verwerken wat ervoor zorgt dat je vaker moet plassen. Daarnaast werken je nieren beter tijdens de zwangerschap.

    Een andere oorzaak van het plassen is het feit dat je baarmoeder tegen je blaas aan groeit. Je blaas heeft dan minder ruimte om urine op te slaan. Vanaf de 12de week gaat je baarmoeder omhoog groeien en zal je hier iets minder veel last van hebben. Lees hier meer over vaak plassen tijdens de zwangerschap.

  6. Eetbuien

    Heb je de onweerstaanbare drang om alles wat om je heen is op te eten? Jup: eetbuien horen ook bij een zwangerschap. Zie het trouwens niet als een excuus om jezelf vol te proppen. Juist in deze fase is het belangrijk om zo gezond mogelijk te eten en zo min mogelijk troep in je lijf te stoppen.

  7. Hoofdpijn

    Al vroeg in je zwangerschap kun je last krijgen van flinke hoofdpijn. Deze duurt langer dan normaal en is soms ook heftiger. Je mag paracetamol slikken, maar houd je goed aan de hoeveelheid en slik geen andere pijnstillers zoals ibuprofen of aspirine.

  8. Meer afscheiding

    Al snel na de bevruchting kan je meer afscheiding krijgen. Deze afscheiding is wit van kleur en wat waterig. De gehele zwangerschap zal je meer afscheiding hebben dan normaal. Het beschermt je baarmoeder tegen infecties wat dus heel erg zinvol is. Lees hier meer over afscheiding tijdens de zwangerschap.

  9. beste babyfles banner
  10. Pijn en steken in je onderbuik

    Al vrij snel na de bevruchting kan je last krijgen van een zeurende pijn of steken in je onderbuik, in de richting van je liezen. Dit is het teken dat je baarmoeder aan het groeien is en de banden waarin het hangt oprekken. De pijn kan te vergelijken zijn met lichte menstruatiepijn.

  11. Droge ogen

    Last van droge ogen tijdens de zwangerschap, ook dat is heel normaal. Door de hormonen in je lijf kun je minder traanvocht aanmaken.

  12. Lage rugpijn

    Door de hormonen kun je in het begin van de zwangerschap al last krijgen van lage rugpijn en pijn in de bekken. Houd dit goed in de gaten, want als de zwangerschap vordert kan het verergeren door het toenemende gewicht van je baarmoeder. Het is dan goed om op tijd actie te ondernemen. Ga in dat geval naar je huisarts!

  13. Zwangerschapsacne

    Vanaf week 7-8 kan je last krijgen van zwangerschapsacne. Dit zijn pukkels die ontstaan door de hormonen. Sommige vrouwen hebben er dermate last van dat ze huidproblemen krijgen. Ga in dat geval naar de huisarts. Vanaf het tweede trimester zal de acne afnemen.

  14. Obstipatie

    Obstipatie kan rond de 8ste week van je zwangerschap steeds meer voorkomen. Ook dit wordt weer veroorzaakt door die fijne zwangerschapshormonen (onthoud dat ze ook heel veel goeds doen!). Andere oorzaken zijn minder beweging en een hogere druk in de buik. Lees hier tips om obstipatie tijdens de zwangerschap te voorkomen of aan te pakken.

Welke verschijnselen kan je daarna nog verwachten?

De zwangerschapsverschijnselen van de eerste weken zal je waarschijnlijk het hele eerste trimester houden. Sterker nog: ze zullen gaandeweg verergeren omdat de hoeveelheid hCG in je lijf elke 48 tot 72 uur verdubbelt. Rond de 9 tot 11de week van de zwangerschap bereikt het hormoon de piek. Hierna zullen de meeste zwangerschapsverschijnselen afnemen, dit gebeurt vanaf het tweede trimester. Je voelt jezelf in dit trimester het meest fit en happy. Maar in het derde trimester komen er weer nieuwe zwangerschapssymptomen aan.

zwangerschapsverschijnselen tweede trimester

De zwangerschapssymptomen in het tweede trimester

  1. Lage bloeddruk

    Bij elke controle van de verloskundige meet zij je bloeddruk. Deze kan namelijk verlagen omdat er veel bloed naar de foetus wordt gepompt. Een lage bloeddruk herken je doordat je vaak duizelig bent.

  2. Zwangerschapsstriae

    In het tweede trimester kan er een verticale donkerbruine streep verschijnen op je buik: dit heet de zwangerschapsstreep. Dit komt doordat de pigmentatie van je huid verandert. Na de zwangerschap zal het langzaam wegtrekken.

  3. Aambeien

    Als je last hebt van obstipatie, kan het zijn dat je ook aambeien krijgt. Dit kan komen door het vele persen. Vraag je huisarts wat je ertegen kunt doen.

  4. Bandenpijn en bekkeninstabiliteit

    Naarmate je buik groeit, is de kans groter dat je last gaat krijgen van bandenpijn (zo vanaf de 20 weken). De baarmoeder zit met banden aan het bekken vast. Door het toenemende gewicht worden deze banden steeds meer opgerekt wat een stekende en zeurende pijn veroorzaakt. Als je last hebt van dit zwangerschapsverschijnsel doe het dan even rustig aan. Lees hier meer over bandenpijn en bekkeninstabiliteit.

  5. Zwangerschapsmasker

    Door de hormonen verandert de pigmentatie van je huid en dan met name in je gezicht. Dit kan pigmentvlekken in je gezicht veroorzaken. Pas daarom goed op en ga niet met je gezicht in de zon, daar vererger je het mee.

zwangerschapssymptomen derde trimester

De zwangerschapssymptomen in het derde trimester

  1. Maagzuur

    In het tweede trimester was je er even vanaf, maar in het derde trimester kan het maagzuur weer vrolijk terugkomen. Dit keer wordt het niet veroorzaakt door progesteron, maar door je enorme baarmoeder die op je maag drukt en daardoor het zuur naar boven duwt.

  2. Spataderen

    Ook spataderen hoort bij de lijst aan zwangerschapsverschijnselen waarmee je te maken kunt krijgen. Ongeveer 40% van de zwangere vrouwen heeft hier last van. Meestal komt het voor rond de 29ste week van de zwangerschap. Gelukkig gaat het in de meeste gevallen na de bevalling weer weg. Sommige vrouwen krijgen ook vaginale spataderen, deze geven vaak een vervelend en drukkend gevoel.

  3. Vocht vasthouden

    Alsof je jezelf niet al lomp genoeg voelt met die buik, ga je in het derde trimester ook nog eens lekker vocht vasthouden. Dit kun je met name zien aan je dikke enkels en voeten. Lees hier meer over vocht vasthouden tijdens de zwangerschap.

  4. Zwangerschapsdementie

    Je hoofd lijkt wel een zeef en je vergeet alles. Maak je geen zorgen, dat is heel normaal en heet zwangerschapsdementie.

  5. Lekkende borsten

    In het derde trimester (soms al eerder) kan het zijn dat je borsten al een beetje melk gaan lekken. Deze melk is geel van kleur en wordt colostrum genoemd. Ook dit is heel normaal. Heb je hier vaak last van dan kun je zoogcompressen gebruiken.

  6. Hevige vermoeidheid, maagzuur en nog vaker plassen

    In het derde trimester komt de vermoeidheid weer keihard terug. Dit in combinatie met slechte nachtrust (want je kunt maar niet lekker slapen met die buik) en nog meer maagzuur.

    Daarnaast moet je nog vaker plassen omdat je buik op je blaas drukt. Het zijn de laatste loodjes.

  7. Harde buiken

    Het is één van de laatste zwangerschapsverschijnselen in het derde trimester: harde buiken. Dit voelt aan als flinke spanning op je buik die een paar minuten kan aanhouden. Harde buiken heten ook wel oefenweeën. Het betekent niet dat de bevalling begint.

Ik weet het, de lijst met zwangerschapsverschijnselen is ontzettend lang, maar gelukkig heb je ze niet allemaal tegelijk en kan het voorkomen dat jou enkele zwangerschapsverschijnselen bespaard blijven. Uiteindelijk zal alle ellende als sneeuw voor de zon verdwijnen als je straks na 9 maanden je kindje in je armen hebt. Daar doe je het voor!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019